22 Temmuz 2013 Pazartesi

Ramazanda zayıflamanın yolları Nelerdir?

Ramazan’da kilo almamak için dikkat etmeniz gereken şeyler var. Tabi kilo vermek isteyenler için de Ramazan bir fırsat. İşte ayrıntılarıyla Ramazan tüyoları..
Ramazan ayının gelmesiyle alıştığımız yeme düzeni değişir. Üç ana öğün ve ara öğünlerden oluşan beslenme düzeni, iki veya tek öğüne iner. Bu öğünlerde de çok çeşitli yiyecekler fazla miktarlarda ve kısa süre içerisinde tüketilir. Oysa yaklaşık 12-13 saat boyunca dinlendirilen sindirim sisteminde ve metabolizmada değişiklikler oluşur.
Yanlış beslenme ile sağlık da riske atılmış olur. Hızlı ve aşırı beslenme ani mide gerginliklerine, tansiyon yükselmesine, kan şekerinde artmaya neden olur.
Oruç tutarak kilo verilebilir mi?
Ramazanda oruç tutarak kilo verileceğine inanmak yanlış bir düşüncedir. Genellikle bu dönem, dikkat edilmezse kilo almayla bile sonuçlanabilir. Ancak daha önce zayıflama programına başlamış kişiler az ve sık yiyerek diyetlerine devam edebilirler. Bu dönemde kiloyu sabit tutmak bile hedeflenebilir.
Oruç tutarken aynı zamanda kilo da vermek isteyenler ne önerirsiniz?
Öncelikle bu dönemde kilo vermek de amaçlanıyorsa mutlaka doktora ve diyetisyene başvurmak gerekiyor. Sağlık açısından her hangi bir risk söz konusu değilse kişiye özel bir diyet programı ile başlamamız gerekiyor. Herkesin boyu, kilosu, yaşı ve fiziksel aktivitesi birbirinden farklı olduğu için gün boyunca gereksinimleri de farklı olacaktır. Kalori, karbonhidrat, protein ve diğer gereksinimleri göz önüne alınarak az ve sık yeme sistemi ile ve hareketi arttırarak zayıflama sağlanabilir. Ancak bu dönem de kilonun sabit olarak tutulması, kilo almanın engellenmesi bile doğru bir yaklaşım olacaktır.
Oruç tutarken uzun süre aç kalmak vücutta ne gibi fiziksel etki yapar?
Uzun süren açlıkta kan şekerinde düşme meydana gelir. Özellikle iftar saatleri yaklaştıkça daha sıklıkla gözlemlediğimiz sinirlilik, ani öfke patlamaları, konsantrasyon bozukluğu, baş ağrısı, mide bulantısı, halsizlik gibi belirtilerin nedeni budur. Ayrıca vücut ısısı düşer, mide asidi artar ve vücudun su ihtiyacı çoğalır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder