24 Temmuz 2013 Çarşamba

Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Kız çocuğu olan ailelerin en büyük problemlerinden biri idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Biz de bu makalemizde idrar yolu enfeksiyonlarından, idrar yolu enfeksiyonları tedavi yollarından bahsedeceğiz.
Çocukluk çağında kızlarda yaklaşık %8, erkek çocuklarda yaklaşık %2 oranında idrar yolu enfeksiyonları  görülür. 6 aydan küçük bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu erkeklerde daha sık görülürken diğer tüm yaş gruplarına kızlarda daha sık görülür. Kızların daha sık idrar yolu enfeksiyonları geçirmesinin en sık nedeni erkek ve kız boşaltım sisteminin anatomik farklılıklarıdır. İdrar yolu enfeksiyonları yenidoğan döneminde ateş yüksekliği veya ateş düşüklüğü, beslenememe gibi durumlarla karşımıza çıkarken okul öncesi dönemde karın ağrısı, idrar yaparken yanma, idrar tutamama, ateş, kusma gibi durumlarla çıkar. Okul çağındaki çocuklar ise sık idrara çıkma, idrara sıkışma hissi ve idrar yaparken yanma gibi belirtiler gösterir. İdrar da genellikle kötü kokulu ve bulanıktır.
İdrar yolu enfeksiyonundan şüphelenildiğinde uzman bir hekime başvurmalıdır. Genellikle bir kan ve idrar tetkiki ile tanı konulabilir. Bunların sonuçlarına göre muhtemel idrar yolu enfeksiyonu geçirdiği düşünülerek hastaya tedavi başlanabilir. Ancak kesin tanı idrar kültüründe mikroorganizmanın üretilmesi ile konulur. Bazen de düşük ihtimal de olsa mikroorganizma olmasına rağmen üretilemeyebilir. Ya da uygun teknikle alınmamış idrarda ya da mesela idrar alırken gaitanın bulaştığı  idrarda, beklenmeyen mikroorganizmalar ürediği görülür. Bu gibi durumlarda yapılması gereken idrar tetkikini tekrarlamaktır.
Tedavide bir diğer önemli nokta ise hastanın bol sıvı almasının sağlanmasıdır. Bu sayede mesanede mikroorganizma beklemesi önlenerek mikropların üremesi azalır. Ayrıca hastanın bol sıvı alarak bol bol idrara çıkması sağlanır ki böylece idrar yollarının yıkanıp mikroptan temizlenmesi sağlanır. İdrar yolu enfeksiyonlarında bir diğer önemli konu ise başlanmış olan antibiyotiğin kesinlikle sonuna kadar bitirilmesidir. Yoksa mikroorganizmanın antibiyotiğe direnç geliştirme ihtimali artar, tam tedavi edilemeyebilir, bu da hastada bulunan idrar yolu enfeksiyonunun  böbrek yetmezliğine kadar ilerlemesine neden olabilir.
İdrar yolu enfeksiyonu geçiren kişiye Üriner Sistem Ultrasonografisi’nin yapılması da anatomik bir bozukluk olup olmadığını göstermesi açısından değerli bir tetkiktir. Böbreklerle alakalı herhangi bir anatomik bozukluk saptanırsa tekrarlayan kereler idrar yolu enfeksiyonu geçirmesini önleyen bir tedavi verilebilir. Sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren hastalarda ileri tetkik ve tedavi yapılmalıdır. Çünkü tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarında hastanın böbrek fonksiyonları etkilenebilir, durum böbrek yetmezliğine kadar ilerleyebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder