27 Temmuz 2013 Cumartesi

Baş Ağrısı İçin Ne Yapmalı

Araştırmalara göre kadınların %5′i, erkeklerin %2,8′i her yıl ortalama 180 gün baş ağrısı çekmektedirler. Baş ağrısı doktora başvurulduğunda en sık dile getirilen yakınmayı oluşturmaktadır. 300′den fazla baş ağrısı çeşidi bulunmaktadır ve çoğunun nedeni hala tam olarak anlaşılabilmiş değildir. Baş ağrıları hemen tüm dünyada Uluslararası Baş ağrısı Birliğinin(IHS) belirlediği kriterlerle sınıflandırılmaktadır. Buna göre baş ağrıları birincil(primer) ve ikincil (sekonder) baş ağrıları olarak ikiye ayrılmaktadır. Birincil tip baş ağrılarında baş ağrısını açıklayabilecek herhangi başka bir sebep bulunmuyor. Migren, küme ve gerilim tipi baş ağrıları bu gruba girmektedir. İkincil tip baş ağrılarında baş ağrısının nedeni herhangi başka bir hastalık nedeniyle oluyor. Biz de bu yazımızda en sık görülen baş ağrısı tiplerinden olan gerilim ve küme tipi baş ağrılarında bahsedeceğiz.

Bağ Ağrısı Türleri

Gerilim Tipi Baş Ağrısı

Gerilim Tipi Baş Ağrılarına genellikle stres neden olur. Erişkin yaşta %30-40 oranında görülebilmektedir. Genellikle başın her iki tarafında sürekli ağrı, gözlerin arkasında basınç hissi ve boyun kaslarında gerginlik şeklinde görülebilmektedir. Baş ağrısı gün içinde başlar ve birkaç saat ya da daha uzun sürebilir. Ayrıca baş ağrısı bulantı, kusma veya ışık ya da sese karşı aşırı duyarlılıkla ilişkili değildir. Bu tip baş ağrılarını genellikle rahatlama teknikleri, stresi azaltma ve parasetamol gibi ağrı kesicilerle geçirebilirsiniz.

Küme Tipi Baş Ağrısı

Küme Tipi Baş Ağrısı daha nedir görülür ve kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülür. Genellikle başın bir tarafını ve özellikle göz çevresini etkiler ve gece bir kaç uyandıracak kadar şiddetli olabilir. Etkilenen taraftaki gözde yangı hissi ve yine aynı taraftaki burunda tıkanıklık hissi görülebilir. Oldukça şiddetli bir ağrı olan bu tip baş ağrısında ağrı hızlı başlar ve en fazla bir iki saat sürecek kadar kısa sürelidir. Genellikle her gün bir kaç kez, günün aynı saatinde görülür ve birkaç hafta hatta ay devam edebilir. Küme Tip. Baş Ağrılarının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Alkol,  petrol, parfüm ve çözücüler gibi güçlü maddelerin koklanması ve sıcaklıktaki aşırı artışlar Küme baş ağrılarını tetikleyen faktörlerdir. Küme tipi baş ağrıları sıradan ağrı kesicilere genellikle yanıt vermez. Küme tipi baş ağrılarının giderilmesinde genellikle Sumatriptan isimli, beyindeki serotonin denen kimyasala etki eden bir ilaç kullanılır. BU nedenle baş ağrınız bu tipe benziyor ise kesinlikle bir uzmana başvurmanız gerekmektedir.
 Baş Ağrısı en sık karşılaşılan sağlık problemlerinden biri

Baş Ağrısı Tedavisi

Eğer ara sıra baş ağrılarınız oluyorsa, genelde bu ağrıların nedenini anlayabilir ve nasıl geçireceğinizi de bilirsiniz. Ancak, çok daha sık ve şiddetli baş ağrılarınız oluyorsa, bir uzmana danışmak yararlı olacaktır. Bulanık görme, bulantı, kusma, konfüzyon veya uykusuzluk gibi belirtiler yaşıyorsanız veya aniden saplanan şiddetli baş ağrılarınız oluyorsa bunu doktorunuza bildirin. Bu durumun altında yatan nedeni bulmak için araştırılması gerekmektedir. Her başımız ağrıdığında ağrı kesici almak da ilerde ağrı kesici alınmadığında yoksunluk nedeniyle baş ağrısı çekmeye neden olabilir bu nedenle çok sık ağrı kesici almaktan da çekinmek gerekmektedir. Her başınız ağrıdığında ağrının ne kadar şiddetli olduğunu, ağrının nerede olduğunu, yaşadığınız diğer belirtileri ve o sırada ne yapmakta olduğunuzu not ederek bir baş ağrısı günlüğü tutmanız da nedeni bulmakta yararlı olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder