27 Temmuz 2013 Cumartesi

Kızlık Zarı(Hymen) Nasıldır?Hakkında Merak Edilenler?

Bu makalemizde genç kızların merak ettiği konulardan olan kızlık zarından bahsedeceğiz.

Kızlık Zarı (Hymen) Nedir

Kızlık zarı adını Yunan evlilik tanrısı Hymenaeus’tan alır. Kızlık zarı vajenden girişte 2-3cm kadar içeride bulunan, yaklaşık 2-3mm inceliğinde zarımsı bir yapıdır. Esasında bir zar değildir, anne karnındaki gelişim sırasında oluşan ince bir doku kalıntısıdır. Anatomik olarak bilinen bir fonksiyonu yoktur. İlk cinsel ilişki ile birlikte kızlık zarı esneyip geniler veya yırtılarak kanar. Bu kanama yüzyuıllar boyu bekaretin göstergesi kabul edilmiştir. Ama kadınların yaklaşık %0.1’inde kızlık zarı bulunmamaktadır, bu nedenle de ilk cinsel ilişkide  kanama gözlenmez.

Hymen Çeşitleri Nelerdir

Kızlık zarının annuler hymen, imperfore hymen, septal hymen gibi çeşitli anatomik şekilleri bulunabilir. Bu anatomik yapıya göre kanama çok az görülebilir ya da hiç görülmeyebilir. İlişkiden sonraki ilk 7 gün içerisinde jinekolojik muayene sırasında uzman bir hekim tarafından ortalama olarak kaç gün içerisinde kızlık zarının yırtıldığı tahmini olarak söylenebilir. Flexible hymen denen kızlık zarının esnek olması durumunda ise ortada bulunan açıklık normalden daha büyük ve esnektir ve bu kızlık zarı ilk ilişki sırasında esneyip genişler, herhangi bir kanama yaşanmaz. Ama bu durum bir muayene ile yırtılmış bir hymenden kolaylıkla ayırt edilebilir.

Kızlık Zarının Yırtıldığı Nasıl Anlaşılır

Kızlık zarı yırtıldığında adet kanının dışında bir kanama ve 5-6 dakika sürebilen bir acı ile zarın yırtıldığı anlaşılabilir. Hymenin yırtıldığı uzman bir hekim tarafından muayene edilerek de kesinleştirilebilir. Kanama genellikle çok fazla miktarda olmaz ve kendiliğinden kesilir ama bazen yakında bulunan bir damarın hasar görmesi ile çok miktarda kanama da gözlenebilir. Nadir görülen bir durum olsa da bazen cinsel ilişki ile vajinal yırtıklar oluşabilir ve bu da ciddi kanamaya neden olabilir. Böyle bir durumda acilen bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder