29 Temmuz 2013 Pazartesi

Burun Akıntısına Ne İyi Gelir?

Özellikle havaların soğumasıyla en çok karşılaşılan durumlardan biri de burun akıntıları. Burun akıntısının çeşitli sebepleri olmakla beraber alerji, soğuk hava, enfeksiyon, burun iltihabı bazı ilaçlar ve besinler bu rahatsızlığın başlıca kaynaklarını oluşturmaktadır. Örneğin burnun çok akması nezleye işaret ederken, akıntının sıvı halde gelmesi alerjik bir duruma işaret edebilir. Bu yazımızda burun akıntısını ele alacak; burun akıntısı nasıl geçer, tedavisi nasıldır ve burun akıntısına ne iyi gelir sorularına cevap vermeye çalışacağız.

Burun Akıntısı Nasıl Geçer

Öncelikle şunu ifade etmek gerekir ki burun akıntısı çoğunlukla başka bir rahatsızlığın sonucudur. Dolayısıyla, akıntının nedeni olan rahatsızlığı teşhis etmek ve ona göre tedavi yöntemleri uygulamak en akılcı çözüm yoludur. Özellikle çocuklarda karşılaşılan burun akıntılarında en iyisi bir uzmana görünmektir. Bunun sebebi çocukların bünyelerinin zayıf olması, burun akıntısı için üretilmiş bazı ilaçları kullanamamaları ve akıntıyı giderip rahatlamak için yapılan sümkürme işlemini gerçekleştirememeleridir. Aşağıda burun akıntısı tedavisinde uygulanabilecek yöntemleri sıralamaya çalıştık:
burun akıntısı nasıl geçer
Akıntıya neden olan durumun teşhis edilmesi burun akıntısı tedavisinde gereklidir.
  • Bakteriyel enfeksiyonlar antibiyotikler kullanımı ile tedavi edilebilir ancak bu ilaçlar geçici bir tedavi yöntemidir. Eğer kronik sinüzit varsa kapalı sinüsleri açmak için ameliyat gerekebilmektedir. Septum deviasyonu gibi yapısal bozukluklar da cerrahi müdahale gerektirebilir. Alerjik nedenler ise tedavi edilemez ancak,  alerjiye bağlı durumun ortadan kaldırılmasıyla kontrol altına alınabilir. Bunun için ise, özellikle bahar alerjisi gibi türler için antihistaminikler ve dekonjestanlar kullanılabilir.Özellikle çocuklarda, burun akıntısı oluştuğu durumlarda burun temizliğine ekstra dikkat edilmeli, eller sık sık yıkanmalı ve burna götürülmemelidir.
  • Tedavi mümkün değilse akıntıyı inceltme yoluna gidilebilir. Bunun için hastaların günde en az iki litre su içmesi, kafeini bırakması ve idrar söktürücü ilaçları kullanması tavsiye edilir.
  • Burnun su ile yıkanması akıntının azalmasına yardımcı olur. Özellikle, sıcak suyun içine yemek sodası veya tuz karıştırılarak oluşturulan sıvılar burnu nemlendirmek için kullanılabilir.
  • 1 su bardağı ılık suya 5-10 damla limon suyu karıştırılır ve oluşan karışım azar azar burna çekilir. Bu işlem günde 3 defa tekrar edildiğinde akıntının kesilmesine yardımcı olur.
  • Kağıt mendil kullanımından mümkün mertebe uzak durulmalıdır. Çünkü bu mendiller burnu ve onun içindeki mukoza yapısını tahriş edebilirler.
  • Özellikle soğuk algınlığına bağlı olarak gelişen durumlarda başta adaçayı olmak üzere bitkisel çaylar faydalı olabilir.

Burun Akıntısına İyi Gelen Bitkiler

  • Soğan ve sarımsak tüketmek,
  • Çam esansı karışımını burna çekmek,
  • Bal ile çörek otunu karıştırarak elde edilen karışımı tüketmek,
  • Bir tutam hardal otunu sıcak suda demledikten sonra içine zencefil ilave etmek ve lde edilen karışımı bal ile beraber tüketmek burun akıntılarına iyi gelmektedir.
burun akıntısına iyi gelen bitkiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder