29 Temmuz 2013 Pazartesi

Kulak Çınlaması Nasıl Geçer

Çoğu zaman birilerinin bizi anmasıyla özdeşleştirilen ve çok da önemsenmeyen kulak çınlaması (tinnitus) çağımızın en sık karşılaşılan problemlerinden biri. Kimi insan kısa süreli ve hafif şiddette kulak çınlaması yaşarken, çınlama kimilerinde sürekli ve yüksek şiddetlerde seyredebiliyor. Birçok zaman tanısı konamayan ve psikolojik faktörlerden kaynaklanan kulak çınlaması, kimi zaman ciddi sağlık problemlerinin belirtisi olabiliyor. Bu yazımızda, daha kesin bir ilacı ve çözümü bulunamamış bu rahatsızlığı ele alacak; kulak çınlamasına ne iyi gelir, kulak çınlaması nasıl geçer, kulak çınlaması tedavisi nasıldır gibi sorulara cevap vermeye çalışacağız.

Kulak Çınlaması Tedavisi

Çınlama ciddi bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Bu sebepten dolayı kulak çınlamasının süreklilik arz ettiği ve rahatsız edici boyutlara ulaştığı durumlarda bir kulak burun boğaz (KBB) doktoruna görünmek faydalı olabilmektedir. Bu durumda doktor bazı işitme testlerini yapacak ve çınlamanın bir hastalıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığını tespit etmeye çalışacaktır. Bu testler teşhis edilen hastalıklar, çoğunlukla iç kulak hasarına bağlı olarak gelişmekte, fakat ne yazık ki iç kulak hasarına bağlı bu tür hastalıklarda tedavi pek mümkün olmamaktadır. Doktorun tedavi yaklaşımına göre bazı durumlarda ilaç tedavisi uygulanmakta, psikoterapiden faydalanılarak damar genişletici ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçların temel fonksiyonu hücre yaşlanmasının etkilerini azaltmalarıdır.
Bir tedavi yöntemi olarak maskeleme de sıklıkla kullanılmaktadır. Maskeleme tedavisinde çınlamayı maskeleyen cihazlar işitme cihazına eklenerek hastaların çınlamayı duymaları engellenmeye çalışılır. Bu tedavi yöntemi pek çok hasta için uygulanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder