24 Temmuz 2013 Çarşamba

Çocuklarda Ateş Nasıl Düşürülür

Çocuğu olan ailelerin kış aylarındaki en önemli dertlerinden biri yüksek ateştir. Bu yazımızda ateşten ve ateşin düşürülme yöntemlerinden bahsedeceğiz.
Vücut sıcaklığının nereden ve nasıl ölçüldüğüne göre ateşin sınırı değişebilir. Örneğin, ağızdan yapılan ölçümler rektal yapılan ölçümlerden genelde 0,6 C daha düşüktür. Ama genel olarak vücut sıcaklığının 38 C olması veya 38 C üstüne çıkması ateş olarak tanımlanır. Ateşin nedeni çocuğun yaşına, klinik durumuna göre değişkenlik gösterebilir.
Ateşin düşürülmesi için ilk yapılacak şey çocuğun veya bebeğin kıyafetlerini çıkarmaktır. Ateş, parasetamol ve ibuprofen etken maddesi içeren antipiretik ilaçlar ile düşürülmeye çalışılmalıdır. Bu iki etken maddeden oluşan şuruplardan sırayla kullanarak ateşe müdahale edilmelidir. Her 10 kg için bir ölçek olacak şekilde ateş düşürücüleri kullanabilir. Mesela çocuğunuzun ateşini ölçtünüz, ateşin yüksek çıktığı durumda parasetamol verdiniz, 4 saat sonra tekrar ateşini ölçtüğümüzde yine yüksek çıkarsa bu sefer ibuprofen içeren şuruptan vermelisiniz. Yani bu iki tip ateş düşürücüsü dönüşümlü olarak kullanılmalıdır. Bu arada kasık, koltuk altı gibi vücudun katlantı bölgelerine de soğuk uygulama yaparak vücut ısısının düşürülmesine katkı yapılabilir. Ayrıca antibiyotik başlanan çocuklarda ilk 48-72 saat ateşin devam etmesi normal bir durum olduğu da hatırdan çıkarılmamalıdır.
Sirkeli yada kolonyalı bezleri alna yada herhangi bir yere koyarak ateşi düşürmeye çalışmak da doğru bir yaklaşım değildir. Sadece ılık su ile ıslatılmış bez kasık, koltuk altı gibi vücudun katlantı bölgelerine konulabilir. Bezin ısısı vücut sıcaklığından düşük olduğu için bu yöntem ısı alışverişi yoluyla ateşin düşürülmesine yardım eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder