27 Temmuz 2013 Cumartesi

Çocuklarda Şeker Hastalığı Nasıl Anlaşılır, Tedavisi Nasıldır?

Çocuklarda şeker hastalığı görülür mü sıkça sorulan sorulardan biridir. Bu yazımızda çocuklarda şeker hastalığının belirtilerinden bahsedecek, tedavi yöntemlerine değineceğiz.

Çocuklarda Şeker Hastalığı Belirtileri

Çocuklarda genellikle Tip1 Diabetes Mellitus denilen insülin bağımlı diabet görülmektedir. Bu tip diyabette insülin üreten pankreatik adacık hücrelerinin sayıca azalıp yok olmasına bağlı olarak belirtiler zamanla oluşur. Önceleri vücuttaki insülin miktarı azaldıkça kan şeker seviyesi artar, kan şeker seviyesi arttıkça da idrarla atılan şeker de artacağı için sık idrara çıkma sorunu görülür. Zamanla gece idrar kaçırma ve çok su içme sorunları da ortaya çıkar. İdrarla şeker kaybedildikçe bunu dengelemek için kişide aşırı yemek yeme isteği oluşur. Ama idrarla atılan şeker fazladan yemek yiyerek alınan fazla kaloriler ile karşılanamaz ve kilo kaybı ile özellikle subkutan yağ dokusu kaybı baş gösterir. İleri döneme kadar kişinin tanısı konulamaz ise ateşli bir hastalık, enfeksiyon ya da stresli bir durumda kişi şeker koması ile acile başvurabilir. Halk arasında şeker koması da denilen Diabetik Ketoasidoz durumunda hastada karın ağrısı, bulantı, kusma, halsizlik, yorgunluk, derin ve hızlı soluk alıp verme, aseton kokulu solunum, bilinç düzeyinde bozulma ve hatta koma durumu görülebilir.

Çocuklarda Şeker Hastalığı Tedavisi

Diabetik Ketoasidoz durumunda önemli olan erken başvuru ve  uzman bir ekip tarafından iyi bir tedavidir. Hastalar çoğu zaman hiçbir sekel kalmadan normal günlük yaşamına dönebilir. Diyabette en önemli olan erken tanı konulması ve tedavinin aksatılmadan devam edilmesidir. Tip 1 Diabette öncelikle diabetik diyete geçilip hastanın öğünleri düzenlenir ve insülin ihtiyacı hesaplanıp, çocuğun yaşına göre sosyal yaşantısını aksatmamasına dikkat edilerek insülin dozları ayarlanır. Çocuklar ve aileleri diyetlerine ve tedavilerine dikkat ederek hem normal günlük yaşamlarını aksatmadan yaşayabilirler hem de diabetin uzun dönemde vücuda vereceği hasarlardan korunabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder