28 Temmuz 2013 Pazar

Çocuklarda Öksürük Nasıl Geçer

Kış aylarında çocuklarda en çok karşılaşılan rahatsızlıklardan birisi öksürük. Bakteriyel, viral ve fizyolojik pek çok nedeni olan öksürükle mücadele ederken ise anneler ve aileler çoğu zaman ne yapacaklarını bilemiyorlar. Biz de bu yazımızda çocukta ve bebekte öksürüğün sebeplerini ele alacak, çocuklarda öksürük nasıl geçer sorusuna cevap aramaya çalışacağız.
Öksürük bir çok hastalıkta sıklıkla görülebilen bir durumdur ama öksürük en sık olarak soğuk algınlığında görülür ki bu durum da kendiliğinden iyileşen bir tür viral enfeksiyondur ve sadece destek tedavisi vermek yeterlidir,soğuk algınlığında kesinlikle antibiyotik kullanılmamalıdır.Çoğu atak 14 gün içinde geçer ama öksürüğün 30 günden uzun sürmesi durumuna kronik öksürük denir ki bu durum astım,verem(tüberküloz), akciğerlere yabancı cisim kaçması (aspirasyon),boğmaca, HIV, bronşiektazi, akciğer absesi gibi başka hastalıkları akla getirmelidir.
Çocuklarda öksürüğün pek çok sebebi bulunmaktadır
En sık rastlanan soğuk algınlığındaki öksürük nasıl olur biraz da bundan bahsedelim. Öncelikle soğuk algınlığında öksürükle birlikte çocukta burun akıntısı,ağızdan solunum,ateş gibi belirtiler görülür ama hızlı solunum,göğüs çekintisi,sakin çocukta nefes darlığı gibi bizi daha farklı rahatsızlıklara yönlendirecek belirtiler görülmez. Bu durumdaki çocuğa şekerli sıcak su gibi güvenli bir içecekle çocuğun boğazı yumuşatılmalı ve öksürüğü rahatlatılmalıdır. Bu durumlarda öksürük ilaçları genelde önerilmez, çünkü öksürükle vücut bronşları tıkayan balgamı atar, bu nedenle öksürüğü baskılamak çok istenen bir durum değildir. Çocuğun ateşi yüksek ise düşürülmelidir. Bunun için de en sık başvurulan yöntem soğuk uygulamak ve parasetamol gibi ateş düşürücülerden vermektir. Ayrıca soğuk algınlığında beslenme öncesi çocuğun burnu temizlenmelidir ki çocuk rahatça beslenebilsin. Soğuk algınlığı olan çocuğa antibiyotik ve içinde etken madde bulunduran herhangi bir burun spreyi kesinlikle verilmemelidir. Annenin en iyi yapacağı şey çocuğu beslemeye devam etmesi, hızlı ya da sıkıntılı solunum yönünden çocuğu izlemesi ve herhangi biri gelişirse bir sağlık kuruluşuna başvurmasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder