28 Temmuz 2013 Pazar

Kansızlık Neden Olur, Belirtileri Nelerdir, Ne İyi Gelir

Kansızlık özellikle kadınların bir çoğunda görülebilen, bir çok kadın tarafından önemsenmese de ciddi sonuçlar doğurabilen bir rahatsızlıktır. Kansızlık tıbbi olarak anemi olarak adlandırılır ve kandaki oksijeni dokulara taşıyan hemoglobinin yaş ve cinsiyete göre değişen belli düzeylerin altında kalması olarak tanımlanır. Aneminin talasemi hastalığı gibi Akdeniz ülkelerinde sık görülen ya da vejetaryenlerde sık olabilen megaloblastik anemi tipleri gibi çok çeşitli tipleri de vardır ama en sık görülen nedeni demir eksikliğidir.

Kansızlık Neden Olur

Demir eksikliği anemisinin en sık nedenleri diyetle demirin az alımı, alınan demirin emiliminde bozukluk olması, demir kaybının fazla oluşudur. Kadınlarda aneminin daha sık görülme nedeni ise her ay kadınların adet kanamaları ile kronik bir şekilde kan kaybetmeleridir. Günlük demir gereksinimi 1-3 mg kadardır. Ter, dışkı, idrar, dökülen hücreler ile günlük 1 mg da kaybedilir. Gereksinim bebeklik, hamilelik, ağır hastalık ve emzirme dönemlerinde artar. Kırmızı kürelerin içinde oksijeni taşıyan hemoglobin(Hb) denen proteinler bulunmaktadır ve bu proteinlerin yapımı için demir (Fe) elementine ihtiyaç vardır. Demir alımı az olan bir kişide hemoglobin yapımı azalacağından dokulara taşınan oksijen miktarı da azalır. Önce vücut depo demiri azalır, kişi demir açığını tamamlamazsa zamanla depo tükenir ve hemoglobin düşüklüğü ortaya çıkar. Aneminin tanısında kan hemoglobin düzeyi düşüklüğünden yararlanılır.

Kansızlığın Belirtileri Nelerdir

Demir eksikliği anemisinin belirtileri arasında halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, kulak çınlaması, dudak kenarlarında çatlaklar, dilde kızarma ve çatlak oluşumu gibi durumlar sayılabilir. Demir eksikliği anemisinin ileri safhalarında kalp, kan miktarı az olan vücuda kanı pompalamak için daha çok çaba sarf edeceğinden kalp yetmezliği gelişebilir.

Kansızlığa Ne İyi Gelir

Demir eksikliği anemisinin tedavisi de nedene yönelik yapılır. Bir yandan demir eksikliğini oluşturulan neden araştırılırken bir yandan da hastaya ağızdan alabileceği demir içeren preparatlar verilerek önce hemoglobin seviyesi yükseltilir sonra demir depoları doldurulur. Hasta oral (ağızdan) tedaviyi tolere edemez ise tedavinin damardan yapılan formları da bulunmaktadır. Eğer demir eksikliğinin nedeni saptanabilirse neden tedavi edilip bir daha anemi oluşumu da önlenebilir. Kan transfüzyonu ile anemiyi düzeltmek pek tercih edilen bir yöntem değildir, ancak kalp yetmezliği geliştiğinde başvurulur. Demir içeren besinlerin tüketimi de yapıma katkıda bulunur bu nedenle kırmızı et, karaciğer, balık, kuru üzüm ve yumurta sarısı demir açısından zengin gıdaların tüketimi de tedaviye yarar sağlayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder