28 Mayıs 2013 Salı

Menopozun süresi uzuyor!

Rakamlar sizi endişelendirmesin ama, yine de söyleyelim: Türkiye'de 1900'lü yıllarda 600 bin olan menopozlu kadın sayısı, 2000'li yıllarda 10 milyona ulaşmış! Yaş ortalamasının kadınlarda 75'e yükseleceği 2025 yılında ise dünyada 1 milyar menopozlu kadın olacakmış!

Ama merak etmeyin, "korkulu rüyamız" menopoz, son 10 yılda gelişen tedavi yöntemleriyle artık eskisi kadar yaşamları olumsuz etkilemiyor. Ancak kadınların yaşam süresinin uzamasıyla doğru orantılı olarak, menopoz dönemi de uzuyor. Menopoz artık kadınların hayatının üçte birini kaplıyor.

Türkiye'de menopoz yaşı 48- 50

Menopoza girmeden önceki değişim süreci, geçiş dönemi "perimenopoz" olarak adlandırılıyor. Bu dönem, 39-50 yaş arasını kapsıyor. Türkiye'de perimenopoz ortalama yaşı ise 46.
ABD'de 51.4 olan menopoz yaşı, Türkiye'de 48-50. Doktorlar, 40 yaş öncesi menopozun "erken", 50 yaş sonrası menopozun ise "geç" olduğunu ifade ediyor.

Östrojen hormonu azalıyor

Menopoz döneminde östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak vücutta değişiklikler yaşandığını ifade eden doktorlar, şu bilgileri veriyor: "Bunlar; sıcak basması, terleme, sık tekrarlanan vajinal enfeksiyonlar, idrar kaçırma, hafıza kaybı, kalp hastalıkları gibi belirtilerle kendisini gösteriyor. Östrojenin azalmasından meme, kardiyovasküler, beyin, iskelet ve deri dokuları olumsuz etkileniyor. Menopoz sonrası koroner kalp hastalıkları riski 5 misli artıyor. Bunun nedeni, koroner damarlar üzerinde koruyucu etkisi olduğu belirlenen estrojenin azalması. Bu risk hormon tedavisi ile azaltılabiliyor. 55-59 yaş arası kadınların kalp hastalığı riski, 30-34 yaş arası kadınlara göre 5 kat fazla."

Kemik kaybı oluyor

Menopoz sonrası yaşanan hastalıklardan biri de kemik kaybı. Östrojenin azalmasıyla birlikte kemiğin iç yapısında meydana gelen değişiklikler kemik kırılmalarına yol açıyor. Kadınların yaşamları boyunca görülen kemik kaybının yüzde 75'i menopoz sonrası dönemde yaşanıyor.

Bu dönemde kemik kaybı 10 kat fazlalaşıyor. Türkiye'de kesin istatistik veriler olmamakla birlikte 50 yaş üzeri kadınlarda 2-3 kadından biri, yani 2-3 milyon kadın ostreoporozdan etkileniyor.

Menopoz sonrası dönemde görülen bir diğer hastalık da meme kanseri. Bu yüzden menopoz döneminde ultrason ve mamografiyi ihmal etmemeli.

Menopoz döneminde yapılması ve yapılmaması gerekenler

Sigara içmemek
Mamografi çektirmek
Hayvansal proteinlerden yüksek beslenme alışkanlığını bırakmak
Kolesterol seviyesinin yüksek olmaması
Kiloya dikkat etmek, spor yapmak
Sebze meyve ağırlıklı beslenmek
Bitkisel yağlar kullanıp, margarin kullanmamak
Beyaz et yemek, kırmızı et yememek
Tuz, şeker ve un çok aza indirmek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder