28 Mayıs 2013 Salı

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler

* Çok fazla grip ve nezle mi oluyorsunuz ?
* Boğazınız sık sık şişiyor mu ?
* Vücudunuzun değişik bölgelerindeki iltihaplanmalardan yakınıyor musunuz ?
* Sabahları kendinizi yorgun mu hissediyorsunuz ?

Cevaplarınız hep "evet" ise bağışıklık sisteminiz yeterince güçlü değil. Bu sistemin güçlü olması günlük yaşantımızda bizi ayakta tutar. Günlük beslenmemiz bağışıklık sistemimizin daha güçlenmesi açısından çok önemlidir. 

Gerekli olan besin öğeleri şunlardır;

B G vitamini (muz, patates, nohut, tavuk, balık, brokoli, buğday),
E vitamini (unlu gıdalar, yeşil yapraklı sebzeler, buğday, yer fıstığı),
C vitamini (çilek, brokoli, domates, patates, kurubaklagiller),
Beta-karoten (Turuncu, kırmızı sebze ve meyveler),
Çinko, demir, bakır,
Omega-3 yağ asitleri.

Unutulmaması gereken nokta, sözü geçen besinlerin, günlük öğünlerimizde bulunması gerektiğidir. Bu sayede bağışıklık sistemimiz güçlü ve sağlıklı olacaktır.

Dikkat edilmesi gerekenler ;
Günde en az iki porsiyon protein içeren gıdalar ve bol sebze yenmelidir.
Alınan şeker miktarı sınırlı tutulmalıdır. Yapılan araştırmalar şekerin akyuvarların bakterileri yok etme yeteneğini azalttığını göstermiştir. 100 gr. şeker içeren bir içeceğin iki saat içinde bağışıklık işlevlerini yarı yarıya düşürdüğü ve bunun en az beş saat sürdüğü belirtilmektedir.
Grip ve nezle sırasında içilen fazla miktardaki süt kulak enfeksiyonlarını artırdığından bu hastalıklar sırasında süt tüketimi sınırlandırılmalıdır.
Açık havada egzersiz yapılmalıdır.
Ateşli hastalıklarda bol sıvı tüketilmelidir.
Mikrobun yayılmasını önlemek için ellerin sık sık yıkanması gerekmektedir.
En önemlisi bağışıklık sistemi için gerekli olan "C" vitamini içeren meyveler, meyve suları, sebzeler bu dönemde de tüketilmesi gereken besinlerdir. .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder