28 Mayıs 2013 Salı

Bebekler emziğe alıştırılmalı mı?

Bir kuşak öncesi emzik hiç de gözde değildi. Günümüzde her ne kadar eleştiriler hala sürüp gidiyor ise de birçok çocuk hekimi, hastane hemşiresi ve ana baba vardır, bebeklere emzik sunan.

Bir bebek, emme içgüdüsü karşılandığında sakinleşir. Kimi bebekler başparmağını, kimi sık sık meme emer;kimileri parmaklarını ya da bir battaniyeyi emer, pek çoğu da emzik kullanır. Ana babalar çocuklarına ilk kez emzik sunduklarında onun nasıl sakinleştiğini ve emzik kullanmanın ne denli rahat birşey olduğunu görürler. Ağlayan bir bebeği yatıştırmak için kolay, somut, hemen uygulanabilir bir yöntemdir bu. Ana babalar; emziği arabada verebilir ya da beşikte bırakabilirler, çocuk emerek uyusun diye ya da daha büyüyünce istediği zaman kullanabilmesi için oyuncaklarıın yanına koyabilirler.

Emziğim hiçbir sakıncası yoktur ve emzik emen bir çocuk hiçbir biçimde zarar görmez. Gene de giderek daha geniş ölçüde kullanılmasına karşın, emziğin, özellikle bebeklik çağını geçirmiş bir çocuk için bağımlılık ve olgunlaşmamışlık simgesi olduğuna inananlar bulunur. "Emzik kullanmak için artık yeterince büyümüş olmalı." denildiği zaman ana baba kolayca suçlu duruma düşmüş bulabilir kendini.

Ana babalar çocuk yetiştirmenin her yönünde, emzik kullanılması gibi konular dahil, öğüt almak ve yardım istemek için çocuk hekimlerine danışırlar, ama emziğe karşı olan çocuk hekimleri de vardır. Çocuğunun emzik emmesi gerektiğine inanan bir anne, onu doktora götürdüğünde, doktorun onaylamadığını bildiğinden, emziği hiç yanına almazdı. İnandığı bir şeye karşı çıkıldığını, gülünç duruma düşmüş sayıldığını görmektense yaptığını gizlemek bu anneye daha kolay geliyordu.

Dışarıdan gelecek eleştirilere göğüs germe zorluğu bir yana, çocuğu emzik kullanan pek çok ana babanın kendi kuşkuları da vardır bu konuda. Çocuk böylesine rahatlatıcı ve hoşa giden bir alışkanlıktan nasıl vazgeçecek ?

Gerçekte çocuklar ondan vazgeçer. Zamanla belki de şimdi gözlemlediğiniz güçlü bağlılığa karşın, çocuğunuz emzik kullanımını sadece yorgun olduğu ya da gerilim duyduğu anlara indirgeyebilir. İki yaşına geldiğinde, kendiliğinden vazgeçebilir ya da zaman zaman istemeyip daha seyerk alarak onu kullanmaktan vazgeçmeye hazır olduğunu size anlatabilir.

Bununla birlikte, eğer kendisi vazgeçme isteğini belirtmeye kalkmadan çocuğunuzun emziğini elinden almak istiyorsanız, bu işi yavaş yavaş, birkaç haftada yapın. Ve parmağını, battaniyeyi ya da başka birşeyi emmeye başlama olasılığına kendinizi hazırlayın. Emziğin yerini tutmak üzere ona bir bardak meyve suyu, fazadan kucağınıza alıp okşama, usulca sırtını sıvazlama ya da yumuşak oyuncak bir hayvan, bir yastık gibi yeni bir rahatlama kaynağı sunun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder