28 Mayıs 2013 Salı

Sık rastlanan cinsel sorunlarımız nelerdir?

Cinsel işlev bozuklukları her zaman her yaşta ortaya çıkabiliyor. Sebepleri bazen sıradan, bazen de önemli oluyor.
Cinsel yaşam biyolojik, psikolojik ve kültürel yanları olan karmaşık bir yapının kesişme noktasıdır. Çok sayıda organ ile ortalama 30 civarında kimyasal madde ve hormonun bir arada yürüttüğü böyle bir sürecin zaman zaman arızalanması normaldir. Cinsel işlev bozuklukları her zaman her yaşta ortaya çıkabiliyor. Sebepleri bazen sıradan, bazen de önemli oluyor.
Cinsel sorunlar her ülkede olduğu gibi bizde de yaygın. Saklandığı için sıklığı tam olarak bilinmiyor. İşin uzmanları her 3 kişiden birinin cinsel yaşamının herhangi bir döneminde en az bir kez cinsel işlev bozukluğu yaşadığını söylüyor. Cinsel eğitimin eksik, cinselliği konuşmanın ayıp sayıldığı toplumlarda sorun daha kolay yayılıyor. Uzmanların belirttiğine göre cinsel işlev bozukluklarına Türkiye’de de sık rastlanıyor. En sık görülenlerin erkeklerde cinsel isteksizlik, sertleşme problemleri ve erken boşalma, kadınlarda cinsel isteksizlik ve vajinismus olduğu belirtiliyor.
Sık rastlanıyor
Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği (CETAD) tarafından yapılan araştırmaların sonuçlarına bakılırsa Türkiye’de cinsel işlev bozukluğuna genç ve orta yaş kuşağında daha sık rastlanıyor. Batı ülkelerinde ise sorunun daha çok elli yaş üzerindekileri ilgilendirdiği biliniyor. Farklılık muhtemelen genç bir toplum yapısına sahip olmamız ve orta yaş sonrasındakilerin bu sorunları konuşmaktan çekindikleri için kaynaklanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder