5 Haziran 2013 Çarşamba

Östrojen Düzeyi Daha Düşük Haplar

Günümüzde doğum kontrol haplarının kullanımı, bundan 40 yıl önce piyasaya sürüldüğünde olduğundan çok daha kolay. Bunda, doğum kontrol haplarının içerdiği östrojen düzeyinin hap başına 150 mikrogramdan 35 mikrograma düşmüş olmasının büyük rolü var.
Günümüzde doğum kontrol haplarının kullanımı, bundan 40 yıl önce piyasaya sürüldüğünde olduğundan çok daha kolay. Bunda, doğum kontrol haplarının içerdiği östrojen düzeyinin hap başına 150 mikrogramdan 35 mikrograma düşmüş olmasının büyük rolü var. Fakat bu kadar düşük düzeyde östrojen içeren doğum kontrol hapları bile bazı kadınlarda şişkinlik ve bulantı gibi sorunlara neden olmakta. Eğer yan etkilerinden dolayı doğum kontrolü için hap kullanmaktan vazgeçmeyi düşünüyorsanız, kesin kararınızı vermeden önce doğum kontrol Dogum Kontrol Haplarihaplarının yeni çıkan bir türünü denemenizi öneririz: bunlar östrojen düzeyi daha da düşük olan (20 mcg.) haplardır. Bu daha düşük dozlu doğum kontrol hapları şimdiye kadar kullanılmakta olan düşük dozlu doğum kontrol hapları kadar güvenli doğum kontrolü sağlamakla kalmıyor, yan etkilerinin de yarı yarıya azalmış olduğu görülüyor.
Araştırmayı yöneten dahiliye uzmanı Dr. Michael Rosenberg (Chapel Hill, North Carolina) şöyle diyor: “Aynı zamanda hem âdet dönemlerinin düzenli seyretmesini sağlamak hem de yan etkileri azaltmayı başarmak istiyorduk. Ve başardık!” Daha düşük dozlu doğum kontrol hapları yıllardır kullanılmaktaydı, fakat bu haplar daha çok kalp ve damar hastalıkları riski taşıyan kadınlara veriliyordu. Ama bu haplar artık bütün kadınların ilk tercihi olacağa benziyor – özellikle de âdet kanamalarının düzenli olmadığı menopoz döneminde güvenli bir doğum kontrol yöntemine gereksinim duyan kadınlar için. Güvenilirliğinin yanı sıra, daha düşük dozlu doğum kontrol haplarının, uyku bozukluğu, ateş basması ve karamsarlılk gibi menopoz dönemi sıkıntılarını da hafiflettiği saptanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder