17 Haziran 2013 Pazartesi

Sperm tahlili nasıl yapılır?

Düzenli ve korunmasız bir ilişkinin ardından bir yıl geçmesine rağmen çocuk sahibi olamayan çiftler, nedençocuk sahibi olmadıklarını öğrenmek için uzman bir hekime başvurduklarında genellikle çoğunda kısırlık ortayaçıkar. Kısırlık probleminde çiftler pek çok test uygulamasına tabi tutulurlar ve erkeklerin yaptırması gereken ilkve en önemli testte sperm testidir. Meniden sperm testinde spermlerin sayısına, şekline, hareketliliğine veakışkanlığına bakılır. Ancak erkeklerin çoğu sperm testi nasıl yapılır diye merak etmektedir. İşte merakınızıgiderecek bilgiler.
kisirlikta-sperm-tahlili-nasil-yapilir
Kısırlıkta  nasıl yapılır?
Dışarıya boşalan meninin içinden alınan sperm hücreleri oda sıcaklığında yaklaşık olarak 20 dakika kadar katı birhalde kalmakta ve daha sonrasında kendiliğinden çözülmektedir. Bu sebeple sperm hücreleri kendiliğinden çözünene kadar en fazla 30 dakika oda sıcaklığında bekletilir ve hemen ardından mikroskopta incelenmeyealınır. Sperm tahlili genellikle 2 kez yapılmaktadır, çünkü spermler değişkenlik gösterebilir.
Meninin bu şekilde katılaşıp sıvılaşmasına yardımcı olan prostat ve vesikula seminalis adı verilen bezlerden gelen sıvıların rolü bulunur. Aslında meni yalnızca testislerden gelen bir sıvı değildir, aynı zamanda pek çok yerden gelen sıvı meniye karışarak sperm hücrelerine eşlik etmektedir. Bu sıvılar ise asidik bir ortam olan vajinada sperm hücrelerini korur. Eğer bu sıvılar olmadan sperm hücreleri vajina içine girerse, yaşamaları mümkün değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder