11 Haziran 2013 Salı

DIŞ TEDAVISI ACISIZ OLABILIR MI?

Diş hekimine gitme konusunda gergin misiniz? İşte size iyi haber: Modern diş hekimliği acısız olabilir!
Ancak sizin ve diş hekiminizin acı kontrolü konusunda aynı anlayışta olduğunuzdan emin olmanız için atılması gereken bazı adımlar var. Diş hekiminizle bu konuyu tartışarak, huzursuzluğunuzu ortadan kaldıracak pek çok değişik acı giderici metot ve ilaçlardan birini seçebilirsiniz.
Öncelikle diş hekiminizden, onun acı kontrolü konusundaki görüşlerini öğrenmeniz çok önemlidir. Muayenehanedeyken her ne sebeple olursa olsun acıya dayanmanız beklenemez. Eğer diş hekiminiz bunun aksini söylüyorsa, başka bir diş hekimine gitmeyi düşünmelisiniz.
Bu ilk randevuda sürecin detaylı bir tanımını isteyin ki neler yapılacağını anlayabilesiniz. Endişeniz ve acı kontrolü ile ilgili seçeneklerinizi bilmelisiniz; aklınıza gelen soruları sormaktan çekinmeyin. Örneğin, diş hekiminiz lokal anestezi yapmak için en küçük iğneyi mi kullanacak? İşlemler sırasında bir rahatsızlık duyarsanız diş hekiminiz ne yapacak? İşlemler sırasında sizi rahat ettirmek için ne tür metodlar, araçlar ve ilaçlar öneriyor? Ayrıca algılarınıza güvenin. Bir an evvel işlemlere başlamak için acele mi ediyor? Sizin acısız bir deneyim yaşamanız için yeterince gayret göstereceği hissine sahip misiniz? Yoksa “Doktor olan benim ve senin için neyin iyi olduğunu bilirim” türü bir yaklaşım içinde mi?
Koltuğa bir kez oturduğunuzda, nelerle karşılaşabilirsiniz
İşleme başlamadan önce diş hekiminiz, lokal anestezinin yapılacağı bölgeyi kurutmalı ve hazırlanan bu alana hissizleştirici ya da anestetik jel uygulamalıdır. Ağız dokusunun yüzeyde hissizleşmesi için birkaç dakika beklemelidir. Daha sonra, öncelikle az bir miktar anesteziyi enjekte edip uyuşturmayı beklemeli ve sonra çok yavaş olarak geri kalan anesteziyi tamamlamalıdır. BU metodu kullanmak zaman alır ancak anestezi yapma işlemini konforlu kılar.
Bugün bazı diş hekimi Wand adı verilen ve anestezi işlemi için gerekli en iyi basınç ve akış hızını hisseden bilgisayar kontrollü bir alet kullanmaktadır. Yapılan bir araştırmada, hastaların yüzde 82’sinin Wand enjeksiyonunda bir acı hissetmediklerini göstermiştir.
Anestezi tamamlandığında lokal anestezi acının sinirlere gitmesini engelleyecektir. Ağzın bu alanı hissiz olacaktır ve dudağınız şişkin hissedilecektir.

Diş hekiminiz ağız dokunuzun tamamen hissizleştiğinden emin olmak için bu alanı uygun bir şekilde test etmelidir. Eğer her ne sebeple olursa olsun bir rahatsızlık hissederseniz bunu diş hekiminize söyleyin. Bu durumda size daha fazla anestezi uygulamalıdır.

Biraz vücut dili                 
Diş hekimleri sıkça sizden acı hissettiğinizde, örneğin parmağınızı kaldırmak gibi, bir işaret vermenizi isterler. Diş hekiminiz böyle bir işareti aldığında yaptığı şeyi derhal durduracağını ve gerekiyorsa biraz daha anestezi vereceğini size söylemelidir.
Daha karmaşık işlemlerde genel yada kısmi anestezi uygulanabilir. Bi metot çeşitli ilaçların kullanımı ile bilinci azaltıp ve uygulama eğitilmiş bir anestezi uzmanı tarafından gözlenir.

Çok nadir de olsa bazı durumlar genel anestezi tavsiye edilir. Bu işlem geçici ama tam bir bilinç kaybını getirir ve çok ciddi endişesi olan ya da hareketlerini kontrol edemeyen hastalarda kullanılır. Eğer işlem genel anestezi gerektiriyorsa bu, muayenehanede değil hastanede yapılacaktır.

Sakinleşmek
Sizi sakinleştirmek için, lokal anestezi ile birlikte azot oksit (“gülme gazı”) da kullanılabilir. Bir maske aracılığı ile bu gazı içinize çektiğinizde birkaç dakika içinde çok gevşeyeceksiniz ancak çevrenizdekiler sizinle konuştuğunda onları yanıtlayabileceksiniz. 


Diş hekiminiz, operasyondan önce sakinleşmenize yardımcı olmak için hafif bir sakinleştirici almanızı tavsiye edebilir. Bu tür oral ilaçlar güvenli ve oldukça da etkilidir. Ayrıca uzun vadeli etkileri de yoktur. Diş operasyonu olacağınız günden önceki gece uyumakta sorun çekerseniz, bir sakinleştirici almak uygun olacaktır. 


Eğer yapılacak operasyon hakkında hiçbir şey duymak ve görmek istemeyenlerdenseniz, diş hekiminiz size bazı görsel-işitsel elemanlar sunabilir. Diş hekiminde multimedia cihazların kulaklıkların kullanılması giderek yaygınlaşmaktadır. Böylece siz de bir radyo istasyonunu ya da getirdiğiniz bir kaset ya da CD’yi yüksek sesle dinleyebilirsiniz. Bazı diş hekimlerinde de “özel gözlükler” vardır. Bu kişisel ev tiyatrosu sistemi benzeri bir ortam yaratır ve operasyon sırasından bunu taktığınızda bir film ya da video gösterisi izleyebilirsiniz. Tabii bu, gerçeklerden kaçmaktır!

Tedavi sonrası acı konusu?

*  Analjezikler ya da ağrı giderici ilaçlar diş operasyonu sonrasındaki rahatsızlıkları gidermek için alınabilir. Hafif ya da orta şiddette ağrılar için diş hekiminiz size eczanelerde kolay bulunan aspirin ya da ibuprofen gibi ilaçlar önerebilir. Daha şiddetli ağrılar için dah güçlü bir analjezik gerekecektir ve bunun için diş hekiminizin reçete yazması gerekebilir.
*  Bir uyarı notu: Ağrıyı azaltmak için hiçbir zaman bir aspirini dişinizin üzerine koymayın! Aspirin asit içerir ve diş etlerini ülserleştirebilir. Eğer diş hekiminiz diş ağrısı için aspirin öneriyorsa bunu yutun.
*  Ağrılı alana buz koymak rahatsızlığı azaltacak ve şişkinliği düşürecektir; bu özellikle ameliyat sonrası için önemlidir. Ayrıca bir ağız ameliyatından sonra kanamayı ve iltihaplanmayı en aza indirmek için başınızı yüksekte tutun.
*  En az birkaç gün sert ve çiğnenecek yiyeceklerden uzak durun.
*  Uyuşukluk azalınca ısırmanızın uygun olup olmadığını kontrol edin. Dişleriniz birbirine doğru oturmalıdır; sert bir şekilde ısırma yaptığınızda tok bir “tık” sesi gelecektir. Eğer dişiniz ağrırsa ya da sıcak veya soğuk hassasiyetiniz varsa en kısa zamanda diş hekiminize gidin çünkü normal olmayan ısırma kendi kendine düzelmez.
*  Ve son olarak, muayenehaneden ayrılmadan önce, bir sorunuz ya da sorununuz olduğunda diş hekiminize nasıl ulaşacağınızı öğrenin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder