11 Haziran 2013 Salı

Solunum Yolu Enfeksiyonları Nelerdir? Nasıl tedavi Edilir?

Solunum yolu enfeksiyonları toplumda son derece sık görülen hastalıklardır. Okul öncesi dönemde bir çocuk, yılda ortalama olarak 6-8 kere solunum yolu enfeksiyonu geçirir. Bu enfeksiyonların çoğunluğu kendi kendine iyileşirler. Enfeksiyonlar değişik şekillerde ortaya çıkabilir; hafif ve ateşli olarak geçirilen nezleden zatürreye kadar değişen farklı enfeksiyonlar görülebilir. Nezle, yutak iltihabı olan farenjit, orta kulak iltihabı ve sinüzit üst solunum yollarının sık görülen enfeksiyonlarıdır. Gırtlak iltihabı olan larenjit, yalancı kuş palazı, bronşiolit ve zatürre alt solunum yollarına ait enfeksiyonlardır.
Solunum Yolu Enfeksiyonları Nedenleri
Solunum yolu enfeksiyonları sırasında burun içi ve yutak iltihaplanır. Ortaya çıkmasında virüsler etkilidir. Sigara içmek, beslenme bozuklukları, kalabalık ve kapalı yerlerde bulunma, enfeksiyon riskini ve sıklığını artırır. Bulaşma genellikle hasta kişilerin burun salgılarında bulunan etkenin, diğer kişilere geçmesi ile olur. Bu salgıların öksürme veya hapşırma sonucu damlacıklar halinde havaya saçılması ve bunların diğer kişilerin üst solunum yolu mukozalarına yerleşmesiyle hastalık yayılır.
Solunum Yolu Enfeksiyonları Belirtileri
Hastalık burun akıntısı, burunda tıkanıklık, akıntı, ateş gibi belirtilerle ortaya çıkar. Halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı gözlenir.
Solunum Yolu Enfeksiyonları Tedavisi
Enfeksiyon virüs kaynaklıysa kendiliğinden iyileşir. Ama streptokoksik tonsillit, sinüzit gibi bakteriyel enfeksiyonlarda antibiyotik kullanılması gerekir. A grubu beta hemolitik streptokok enfeksiyonları tedavi edilmedikleri takdirde, akut romatizmal ateş ve akut glomerulonefrit gelişmesi, ayrıca üst solunum yollarında abse oluşumu söz konusu olabilir. Ayrıca hastalığı taşıyan kişi gerekli süre antibiyotiği kullanmazsa, enfeksiyonu çevresindekilere bulaştırabilir.
Solunum Yolu Enfeksiyonları Korunma Yolları
Ellerinizi sık sık yıkayın. Hastaysanız muhakkak kağıt mendil kullanın. Evde kapalı ortamlarda sigara içmeyin. Hasta kişilerle yakın temasta bulunmayın. Düzenli beslenin, vitamin almayı ihmal etmeyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder