5 Haziran 2013 Çarşamba

Doğum Kontrol Hapları Hakkında

Doğum kontrol hapları kısırlık yapar mı veya kilo aldırır mı?
dogum kontrol hapları kısırlık yapar mı?
Bu konuda çoğu bayanın aklı karışmış durumda. Kime neye inanacağını bilmiyor. Belki size bir faydası dokunur diyerek Prof. Dr. Sezai Sahmay‘dan bu konu hakkında bilgiler aldık. Bakalım doktorumuz neler söylemiş.
Kısırlık yapma konusu tamamen asılsızdırDoğum kontrol hapları doğurganlık üzerinde hiçbir olumsuz etki yapmaz.  Yani haplara başlamadan önceki doğurganlık oranı neyse, başladıktan sonraki doğurganlık oranı da aynı olacaktır.
Doğum kontrol hapıbırakıldıktan sonraki ilk üç ay içerisinde başka bir sorun yoksa genellikle gebelik oluşur.  Ancak zaten gebe kalamayacak bir kadının, gebe kalamama sorumluluğunu haplara yüklemesi, yanlış bir yargı olmaktadır. Üstelik çocuğu olmayan bazı kadınlarda tedavi amacıyla veya tedaviye yardımcı olarak doğum kontrol hapları kullanılmaktadır.
Geçmişteki haplara şişkinlik ve iştah artışı gibi bir yan etkiler görülebiliyordu anca yeni nesil düşük dozlu doğum kontrol hapları artık kilo aldırmıyor.  Tam tersi adet öncesi dönemde su tutulumu şikayeti olan hastalarda tedavi amaçlı kullanılıyor. Ayrıca tedavi amacıyla kullanılan haplar, bilinenin aksine, kişinin kilo almasınıönlediği gibi; kilo vermesine de yardımcı oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder