11 Haziran 2013 Salı

Aç Karnına Spor Yapmak İyi mi Kötü mü?


Fazla kilolarından kurtulmak isteyenler kimi zaman aç karnına spor yapabiliyorlar. Peki aç karnına spor yapmak daha çok kalori yakımına sebep oluyor mu yoksa zararlı etkileri yararlı etkilerinden daha mı fazla?


Tok karnına spor yapıldığı zaman mide krampları yaşamaktan çekinen spor severler kimi zaman aç karnına spor yapmayı tercih edebiliyorlar. Kilo verme amacında olanlara çok mantıklı görünen bu düşünceye göre; mideniz boşken spor yaparsanız eğer, mantıken vücudunuz enerji kaynağı olarak depoladığı yağları yakmaya başlar. Hatta birçok sporsever bu düşünceye göre tok olduğu zaman spor yapınca yeni yediği yemekteki karbonhidratları yaktığına inanıp, aç karnına spor yapmayı tercih etse de bu düşünce “Strength and Conditioning Journal” ın yaptığı araştırmaya göre aslında çok yanlış. “Strength and Conditioning Journal” ın yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre tok karına yapılan sporda yakılan kalorilerin aslında kaslardan gittiğini göstermekte.

Aç karnına spor yaptığınız zaman, kas kaybetmekle kalmıyorsunuz aynı zamanda yeteri kadar enerjiye sahip olmadığınız için, daha uzun egzersiz yapabilme gücünü kendinizde bulamıyorsunuz ve spor bittikten sonra bitkin düşerek yemeğe saldırdığınızda da daha fazla kalori almakla sonuçlanabiliyorsunuz. Bu durumda aç karnına spor yaptığınız zaman kaybettiğiniz toplam kalori tok karnına yaptığınız sporda yaktığınız toplam kaloriden daha düşük oluyor.

Ayrıca dikkat etmeniz gereken bir başka nokta da spor yapmadan önce yediğiniz atıştırmalığın ne içerdiği. Spordan 15-30 dakika önce yediğiniz yemekte karbonhidratlar vücudunuzun enerjisini sağladığı için, proteindense karbonhidrat ağırlıklı beslenmeye dikkat edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder