8 Haziran 2013 Cumartesi

Boğaz enfeksiyonlarını önlemek, korunmak için neler yemeliyiz?

Uzmanlar, beslenme yetersizliği olan çocuklarda enfeksiyonun ağır ve şiddetli seyrettiğini dile getirerek, ailelerin bağışıklık sistemini güçlendiren yiyeceklerin tüketilmesine önem vermesi isteniyor.
Gribal enfeksiyonun özellikle süt çocuklarını daha çok etkiliyor. Özellikle boğaz ağrısı şikayeti bulunan çocuklara bal yedirilerek enfeksiyon riskinin azaltılabileceğine işaret ediliyor.

Soğuk algınlığı, özellikle kış aylarında sıklığı artan ve ortaya çıkan yaklaşık 200'e aşkın virüs çeşitinin neden olduğu enfeksiyonlardır. Özellikle çocuklarda 3 ay - 3 yaş arası sık görülür.Bu yaş grubunda; süt çocukluğu dönemindekiler, bağışıklık sistemi zayıf ve beslenme yetersizliği olanlarda daha da ağır seyretmektedir.
Solunum ve damlacık yolu ile ellerin yıkanmamasına bağlı bulaşma riski fazlalaşır. Süt çocukluk döneminde hastalık huzursuzluk, halsizlik, burun tıkanması, hapşırma ve ateş belirtileriyle başlayıp giderek ağırlaşır. Daha büyük çocuklarda ise kas eklem ağrısı, boğaz ağrısı, hapşırma ve arkasından öksürüğe çevirebilir. Bu dönemde çocuklarda, su tüketiminin artırılmasıyla birlikte yatak istirahatı, odanın yeterince havalandırılması ve ilaç tedavisiyle şikayetlerin giderilebilmesi mümkündür.
Anneler hastalık sürecinde şunlara dikkat etmesi gerekiyor. Süt çocukluğu döneminde burun tıkanması ön planda olduğu için emzirmeden 10-15 dakika önce serum fizyolojik damla ve spreylerle burun açılmaya çalışılmalı. Özellikle ateşi ısrarcı olan çocuklarda gerekli tetkikler yapılarak teşhis konulduktan sonra uygun tedavi başlanması şarttır. Süt çocuklarının özellikle hasta kişilerle temas etmemesi, ellerin çok iyi yıkanması, ortam havalandırması ve temizliğin iyi olması sayılabilecek en basit ama önemli tedbirler arasında yer alıyor.
Omega3'ten zengin yiyecekler bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Omega3'ten zengin ceviz, balık ve brokoli tüketilmesi öneriliyor. A, C ve E vitaminlerinden zengin taze sebze ve meyvelerin tüketilmesi de hastalıklardan korunmak için önemlidir. Ayrıca, boğaz enfeksiyonları için bal bulunmaz bir nimet olup; bal boğaz enfeksiyonlarına yol açan bakterileri yok etme özelliğine sahiptir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder