5 Haziran 2013 Çarşamba

İlaç ne zaman eskir?

Her ilacın kullanım süresi farklıdır. Göz damlası gibi solüsyonlar kısa sürede bozulurken, haplar daha dayanıklı olabiliyor.
1. Öksürük Şurubu: Şuruplar genelde en çabuk bozulan ilaçların başında geliyor. Şurup, ağzı açıldıktan sonra 15 gün içinde tüketilmelidir. Özellikle şurupta son kullanma tarihine çok dikkat etmelidir.
2. Antibiyotik: Antibiyotikler diğer haplara göre daha kolay bozuluyor. Farmakologlar, şişede bulunan ve kapağı açılan antibiyotiklerin kullanım süresinin bir ay olduğunu söylüyorlar. Bu sürenin bitiminde antibiyotikler etkin maddeleirni yitiriyorlar.
3. Doğal haplar: Doğal haplar da bir süre sonra etkin maddelerini yitiriyorlar. Her hapın

süresi değişik olduğundan kutunun üstündeki kullanım tarihine dikkat etmek gerekiyor.
madde hava ile temasa geçince çok çabuk bozuluyor. Son kullanma tarihlerine kadar merhemlerin etki maddeleri yüzde yirmi oranında azalıyor.


4. Damlalar: Göz ve kulak damlası en çabuk bozulan ilaçların başında geliyor. Kutusu açıldıktan sonra bir hafta içinde tüketilmesi gerekiyor. Burun damlasını iki hafta daha kullanabilirsiniz.
5. Ağrı Kesici: Ağrı kesiciler bir yıla kadar dayanabiliyorlar. Ancak onları da fazla tutmak sakıncalı. Ayrıca rutubetli ortamlar hapların daha kolay bozulmasına neden oluyor. Haplar dağılmaya başladığı an çöp vakti geldi demektir.
6. Merhemler: Tetracylin içeren merhemler, kısa sürede tüketilmeli. Çünkü antibiyotik
7. Doğum kontrol hapı: Doğum kontrol hapları genelde bir sene kadar dayanıyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder