11 Haziran 2013 Salı

Menopoz tedavisinde Ostrojen kullanılmalı mı?

Menopoz dönemini tedavi edilmesi gereken bir süreç olarak değerlendiren doktorlar, tedavi döneminde ostrojen kullanılıp kullanılmaması konusunda fikir ayrılığı içindeler.
Menopoz kelime anlamı adetlerin durmasıdır. Yani bir başka değişle adetten kesilmedir. Ortalama 50 yaş civarında bir aksama döneminin ardından, adetlerin tamamen kesilmesine menopoz denir.
Bu konuda bugüne kadar çok şey söylendi. Çok araştırmalar yapıldı. Önceleri kabul edilen bir konsept bir süre sonra reddedilmeye başlandı ve bu çok tartışmalı durum günümüze kadar geldi. Günümüzde menopoz kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir süreç olarak kabul edilmektedir.
Menopoz
Menopoz tedavisi bilgilerin artmasıyla çok çeşitli yöntemler halinde hastaların hizmetine sunulmaktadır. Bu alternatifler hastaların sadece menopoz bulgularını değil, diğer bütün vücut foksiyonlarını kapsayacak kadar çok çeşitli olup beraberinde de birçok tartışmaya yol açmaktadır. Örneğin menopoz tedavisinin kalp hastalıklarını önlediği konusu en çok tartışılan konulardan biridir. Önceleri hastaların hormon kullanmaya karşı tereddütlerini yenmek için, hormon tedavisinin hastaları kalp hastalıklarından ve kemik erimesinden koruyacağını söylenirdi. Hastaların yaşam süresinin uzayacağını, bunlara bağlı ölümlerin azalacağını vadeden araştırmalar bir süre sonra değişti. Bunun böyle olmadığını anlatmaya başlandılar. Basında çıkan yazılar hastaların tereddütlerini giderek daha çok arttırmaya başladı.

İlaçların yararları tartışılmaz ancak, yanlız ilaçların herşeyi halledebileceğine inanmak da yersiz. Bugün artık lifestyle çalışmalarıyla hastaların sağlıklı kalarak ilaç kullanımına daha aç gereksinim duyabilecekleri kanıtlanmıştır. Yani düzenli beslenme, egzersiz, düzenli uyku ve gerektiğin ilaç takviyesi menopoz tedavisinin kaçınılmaz öğeleridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder