5 Haziran 2013 Çarşamba

Zeytinyağı diyette de üste çıkıyor!

Zeytinyağı gibi üste çıkmak deyimini bilmeyen yoktur…Diyette de en çok kullanılan ve tavsiye edilen yağlardan olan zeytinyağı, hafifliği ve lezzetiyle öne çıkıyor

Diyetlerde en önemli unsur kişilerin dengeli ve yeterli beslenmesi… Hem dengeli ve yeterli beslenip hem de sağlıklı kilo kaybını sağlamak ise temel amaç. Herhangi bir diyet programının içinde her besin grubundan öğeler olması bu nedenle çok önemli. Süt, yoğurt, et, sebze, meyve ve yağlar da besin grupları arasında yer alıyor. Diyette yağı çıkarmak doğru değil. Çünkü vücudumuzda yağda eriyen A-D-E-K, ADEK dediğimiz vitaminler var. Bunların vücutta kullanılabilir olması için vücuda belli bir miktarda yağ girmesi gerekiyor.
Yemeklerde hangi yağları kullanmak gerekir?
Yemeklerde kullanılacak yağların ayırımını iyi yapmak lazım. Sıvı yağların içerikleri birbirinden çok farklı. Sadece zeytinyağı, mısırözü, ayçiçek ya da soya yağı kullanmak da bir çözüm değil. Bunların da bölüntüleri çok farklı olduğu için diyette içeriklerini dengelemek lazım. Ayçiçek yağının kullanılması tavsiye edilmiyor. İnsanlar, pratikte eğer zeytinyağı ve mısırözünü karışım olarak kullanırlarsa yani soğuk yemeklerde zeytinyağı, sıcak yemeklerde mısırözü olursa yağ asitleri açısından da denge sağlanır.
Zeytinyağı ve mısırözünün dayanışması 
Yapılan yemeklerde sadece zeytinyağı kullanmak, zeytinyağı miktarını artırmak ya da sıvı yağları fazla tüketmek de kalp damar hastalığına yol açabilir. Her şeyi miktarında, ne fazla ne az olacak şekilde dengelemek gerekir. Yağsız yemek de bir çözüm değil. Hem vücudumuza zarar vermiş oluruz hem de yağı tamamen kesmek (başka yerlerde görevi olduğu için) vücudun içinde aksaklıklara yol açabilir. Bir diyette enerjinin yüzde 25’i ile 30’u yağdan geliyorsa bunu doymuş doymamış, çoklu doymuş tekli doymamış gibi dengelemek gerekir. Zeytinyağıyla mısırözünü karışık kullanmak, en sağlıklısı.
Yağ kullanılmadan yapılan yemekler sağlıklı mı? 
Genelde zayıflama diyetlerinde insanlar hiç yağ içermeyen yemeklere yönelirler. Ya da kolesterolü yüksek olan kişi diyetinden yağı çıkarır, her şeyi haşlanmış yer. Sadece sebzeye dayalı bir beslenme programı izler. Bu yanlış bir tutumdur. Özellikle kolesterolü yüksek olan yani ileride kalp damar hastalığına yakalanma riski olan kişilerde yağı diyetten tamamen çıkarmak çok doğru değil. Çünkü kolesterol dediğimiz madde de vücutta sentezlenebiliyor. Diyette amaç iyi olan kolesterolü vücuda belli miktarda vermek. Kolesterolden düşük diyet dediğimiz diyette, belli miktarda kolesterol vücuda veriliyor ki, vücut kötü kolesterol yapmasın. Bu şekilde kolesterol düşer. Yani tamamen yağsız beslenmek ya da sebzeye dayalı beslenmekle kolesterol düşmez. Tam tersi yükselme aşamasına da girebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder