5 Haziran 2013 Çarşamba

Baba Olmak için İdeal Zaman ne zaman

Baba Olmak ?
Erkeklerin hayatında bir dönüm noktasıdır baba olmak. Alışkanlıklar, sosyal hayat, zaman, ilişkiler, iş hayatı v.b birçok konu babalıkla beraber yeniden şekillenir. Günümüz dünyasında; geçim derdi, iş koşuşturması, kariyer derdi, kısıtlı zaman gibi olumsuz faktörlerin egemen olması iyi bir aile yapılanmasını, sağlıklı bir bebek bakımını ve doğal olarak babalığı ters yönde etkilemektedir.  Peki ?ideal baba? olmak için ne gibi faktörlerin hazır olması gerekir?
Bu sorunun cevabını bize Acıbadem Maslak Hastanesi’nden Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Kültegin Ögelverecek.
Erkekler Ne Zaman Baba Olabilirim Der ?
Normalde bu durumun öyle belli bir zamanı yok. Toplumsal olarak değişiklik gösterdiği gibi, kişiden kişiye de değişiklik gözlemlenebilir. Günümüzde dikkate alınması gereken şey kişinin ?ruhsal yaşı? Kişinin ruhsal olarak hangi yaşta olduğunu kim bilebilirki? Erkeğin bulunduğu yaş öyle bir relatif noktadır ki ne tarafa yakın olduğunu bilmek imkansızdır. Bazen bir genç, bir yaşlıdan ölüme daha yakındır. Bazen bir genç için yaşanmışlar, bir yaşlı için yaşanacaklar kadar önem arz eder. Bu durum göz önüne alındığında erkeklerin çocuğa kimi zaman yirmisinde, kimi zaman ellisinde hazır olduğunu söylemek mümkün olabilir.
Peki Bu Şartları Bayanlar içinde Söyleyebilir miyiz?
Bayanlarda olay çok daha farklıdır. Bayanlar anneliği her an karşılayabilme hissiyatı içerisindedirler. Yani olmadık bir yerde : “anne olmak istiyorum !.” diye söylenebilirler. Nereden icap eder de canı çocuk çeker bilinmrz? Bayanlara bir yerlerden bir ses geliyor ama tam açıklanamayan bir sestir bu, mantığı da olmuyor. Ama kadın anne olmak istiyor.
Baba Olmak için İdeal Yaş Grupları Varmıdır?
En ideal yaşı belirtmek, en iyi baba’yı tanımlamak kadar zordur. İmkansız mükemmellerdir ideallerimiz. Herzaman daha iyisi vardır diyerek daha iyisine ulaşmaya çalışırız. O zaman bekleriz, bekleriz. En iyisi olacak diye bekleriz. Bilmeyizki, en iyisi bizzat iyisidir. Arabamda olsun o zaman bebek yaparım, biraz daha olgunlaşıyım öyle çocuk yaparım gibi ideal zaman arayışı en iyiye değil, genelde en kötüye götürür bizi. Kararsızlık bölgesinde oyalanırız. Mantık duyguları kirletir. Mantıksız duygu olmaz ama duygusuz mantık da olmaz. Mantığın karar veremediği yerde, içinizden gelen sese bakmalısınız.
20 / 35 yaş grubunda: Erkekler bu yaşlarda çoğunluklu amaçlarının peşinde koşarlar. Kariyerde zirve yapmaya, güzel bir arabaya sahip olmaya, güç elde etmeye çalışırlar. Bu amaçların arasında çocuk sahibi olmak da varsa, o zaman bu yaşlar çocuk sahibi olmak için iyi yaş olara kabul edilebilir.
35 / 40 yaş grubunda: Yaşam stabil bir haldedir. Hedeflerin önemli bir kısmına ulaşılmış veya vazgeçilmiş olur. Bu dönem eksikliklerin giderilmesi dönemidir. 35 -40 yaş arası çoğunlukla duygusal alandaki eksikliklerin giderilmeye çalışıldığı dönemdir. Para, güç ve başka şeyler olsa da, sevgi eksik kalmış olabilir. Böyle bir eksiklik varsa ve çocuk bu yoksunluğu giderecekse, bu yaş çocuk sahibi olmak için ideal olabilir.
40 / 45 yaş grubunda: Bu zamanlar kişinin kaygı yoğunluğu yaşadığı, gençliğe özlem duyulduğu bir nebzede olsa pişmanlıkların yaşandığı bir dönemdir. Bu yaş grubundaki erkekler Koşturmaktan yaşayamadıklarını düşünmeye başlar. Eğer eksik kalan ve yaşanmamış şey çocuk ise, o zaman bu yaş çocuk yapmak için ideal olabilir. Çocuk yapmanın yaşı değil, hazır olma duygusu vardır.
Bizler bazen zamansız yakalandığımızı düşünsek de aslında ” tam zamanıdır “. Biz kendimizi hazır hissetmiyorken, aslında hazırızdır. Ve gelen şeyler bizleri endişelendirirken aslında bunların yersiz olduğunu zamanla anlarız. Çünkü zamansız gelen şey bir bakarsınız hiç sorun yaratmaz. Sizin stabil yaşamınıza hareket bile getirebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder