4 Haziran 2013 Salı

Kas,Eklem,Lif Kopması Nasıl Olur,Neler Yapılmalı,Tedavisi

Lif kopması
Kas gerilmesi günlük yaşamda sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla pek ciddi değildir ve oldukça basit bir tedaviyle hızla iyileşir. Kaslarda aşırı gerilme, günlük yaşamda sık karşılaşılan ve "lif kopması" diye de bilinen bir durumdur. Bedenin her yanında olabilir ve çeşitli düzeylerde rahatsızlığa yol açar. 

Nedenleri
Çeşitli nedenler, sözgelimi ağır bir yük iki kişi tarafından taşınırken taşıyıcılardan birinin ansızın yükü bırakıp ötekinin kaslarına birden ağırlık bindirmesi, çok ağır bir eşyayı kaldırmaya yeltenmek ya da bunu yanlış bir biçimde yapmak, kaslarda aşırı gerilmeye yol açabilir. Ayrıca, futbol ya da boks gibi sporlarda bedenin hızla güçlü bir biçimde döndürülmesi de kasları doğal sınırlarının ötesinde zorlayıp zarar verir. 

Genellikle bu türden kas zedelenmeleri çocuklarda, gençlerde ve kaslarına ağır yük bindirmeye alışkın kişilerde daha az görülür. Ama yine de bazı hareketler, kim yaparsa yapsın kaslarda aşırı gerilmeyle sonuçlanır. Bu nedenle, bazı uğraş ve etkinliklerde (ağır beden işçiliği ve atletizm gibi) kas gerilmesi riski daha fazladır. 

Belirtiler
Bedenin bütün bölgelerinde kasların aşırı gerilmesine bağlı hasarlar görülebilir. Ağır yük kaldırmadan kaynaklananlara daha çok bel, sırt ve karın bölgesinde rastlanılır. Başın apansızın ve hızla hareket ettirilmesi ya da bazı araba kazalarında olduğu gibi başın birden öne ya da arkaya savrulmasında hasar, boyun kaslarında ortaya çıkar. Boksör ve haltercilerde omuz, kol ve eller; futbolcu, koşucu ve jimnastikçilerde ise bel, kalça, baldır ve ayaklar, kas gerilmesinin en sık görüldüğü bölgelerdir.

En bilinen belirti ağrıdır; hasar ciddiyse, kasın zayıfladığı, hatta gevşediği görülür. Genellikle kasların bağ dokusu bölümü etkilenir. Ciddi yaralanmalarda kasları kemiğe bağlayan kirişlerde yırtılma görülür. Kas gerilmelerinde çeşitli derecelerde hasar söz konusudur. Kas lifleri yalnızca aşırı bir biçimde gerilmiş olabileceği gibi, kopmuş da olabilir. Ciddi durumlarda kastaki ağrı hemen hissedilir ve kişiye, bütünüyle iyileşmeden kasını kullanma olanağı tanımayabilir. Hafif gerilmelerde ise ağrı ancak bir gün sonra ortaya çıkar ve kişiye günlük etkinliklerden alıkoymaz. Evde yapılacak basit bir tedaviyle belirtiler azalır. 

Tedavi
Basit bir kas gerilmesi ile alttaki kemiğin kırığı gibi ciddi bir hasarın ayırt edilmesi çok önemlidir. Ancak bazı durumlarda bu ayrımı yapmak oldukça güç olabilmektedir. Bütün kas - iskelet (kemik) yaralanmalarında ağrı, duyarlılık ve hareketle acı olur. Kuşkusuz basit bir kas gerilmesi ile belirgin bir kemik kırığını ayırmak çok kolaydır. Ama hasarın açık seçik olmadığı durumlarda, röntgenle kesin tanıya varılana kadar bütün ciddi olasılıklar göz önünde bulundurulmalı ve tanı kesinleşene kadar duruma kırık gözüyle bakılmalıdır. Böylece ek sorunların ortaya çıkması önlenebilir.

Kas gerilmeleri çoğunlukla evde, basit bir bakımla iyileşir. Soğuk kompres ağrıyı, şişmeyi ve çürük oluşmasını en düşük düzeye indirir. Bununla birlikte sıcak uygulanması da bölgedeki kan dolaşımına olumlu etkide bulunarak, ağrının azalmasını ve hareketin kolaylaşmasını sağlar. Aşırı gerilerek hasar görmüş bir kas mutlaka başlangıçta dinlendirilmeli ve iyileştikçe aşamalı olarak hareket ettirilmelidir. En küçük bir kuşkuda doktora danışmaktan çekinilmemelidir. İyi bir bakım ve sağduyuyla bu tür kas zedelenmeleri kolayca iyileşir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder