5 Haziran 2013 Çarşamba

Ekran karşısında kilo almayın

Bir yandan televizon izlemek bir yandan da birşeyler atıştırmak… Son derece keyifli ancak bir o kadar da zararlı. İşte size televizyon izlerken kilo almamanız için uzmandan öneriler…
“Hem yiyorum, hem izliyorum” diye düşünüyorsanız ve artık bu durum sizin için bir alışkanlık haline geldiyse, hemen bu alışkanlığınızdan vazgeçmenizde yarar var. Ya da en azından ekran karşısında kendinizi bir filme ya da maç keyfine kaptırdığınızda neleri yemeniz neleri yememeniz gerektiğini bilmelisiniz.
Televizyon karşısında hangi besinlere “evet” hangilerine “hayır”?
Televizyon izlerken yüksek kalorili besinler (çikolata, dondurma, helva, hazır meyve suları, kuruyemişler, tatlılar, pastalar, börekler) kesinlikle tüketilmemeli. Bunların yerine düşük kalorili besinler (meyve ve sebzeler) tüketilebilir, şekersiz bitki çayları içilebilir. 1-2 porsiyon meyve salatası, birkaç bardak bitki çayı, 1 -2 su bardağı yağsız patlamış mısır ya da 1-2 su bardağı taze sıkılmış meyve suyu içebilirsiniz. Fiziksel aktivite yapmaya zamanları olmadığını ifade edenler yürüyüş bandı veya bisiklet ile hem egzersiz yapıp televizyon izleyebilir. Ayrıca televizyonu uyur gibi yatarak izlemek yerine oturarak izlemek biraz daha fazla enerji harcamamıza neden olabilir.

Abur cubur ve öğün aralarında yenilen yiyecekler kilo alımında nasıl etkili?
Günlük harcadağımız enerjinin yüzde 70′ini bazal metabolizma hızı (vücudun hayatsal fonksiyonlarını devam ettirmesi için gerekli olan enerji), yüzde 10′unu fiziksel aktivite, yüzde 20′sini termogenez oluşturuyor. Öğün aralarında alınan düşük kalorili besinler termogenezi artırarak günlük harcanan enerji miktarını artırırlar. Yeterli ve dengeli beslenmede 3 ana 2-3 ara öğün olak üzere toplam 6 öğün besin tüketmek gerekir.Ancak öğün aralarında alınan yüksek kalorili besinler vücuda sağladıkları enerji kadar enerji harcamasına neden olmazlar ve kilo alımına neden olurlar.

Hareketsizlik ve kilo alımının nasıl ilişkisi vardır?
Şişmanlık alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması ile birlikte vücut kilosunun ve yağlı kütlesinin artması sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Hareketsizlik ile birlikte vücudun harcadığı enerji miktarı ve bazal metabolizma hızı azalmaktadır. Bu azalma ile birlikte vücuda alınan enerjide bir eksilme olmuyorsa fazla alınan enerji kilonun artmasına neden olacaktır.

Geç saatlerde yenen yiyecekler neden kilo aldırır?
Akşam saatlerinde genel olarak fiziksel aktivite ve termogenez azalır. Kişiler sadece bazal metabolizma hızı kadar enerji harcarlar yani günlük ortalama harcanan enerji düşer. Eğer vücuda harcanandan fazla kalori alınıyorsa bu kilo alınmasına neden olur. Akşam saatlerinde düşük kalorili besinler (sebze ve meyveler, v.b) tüketilmelidir. Şeker ve şekerli besinler, reçel, bal, çikolata, dondurma, alkollü içecekler, meşrubatlar, kuru yemişler, sakatatlar, sucuk, salam, sosis, pastırma, kızartılmış kavrulmuş besinler, hamur işleri, yağlı gıdalar (kaymak, krema, mayonez) tüketilmemelidir.

Alkollü içecekler ve meşrubatlar kilo aldırır mı?
Alkollü içecekler ve meşrubatlar yüksek kalorili besinlerdir (1 gram alkolde 9 kilo kalori bulunmaktadır ve bu 1 gram yağın kalori miktarına eşittir). Meşrubatların yapımında da şeker oldukça fazla kullanılmaktadır. Meşrubatlardan diyet olanların tüketilmesi ve taze sıkılmış meyve sularının meşrubatlara tercih edilmesi kalori alımımızı azaltacaktır. Alkollü içkilerde ise alkol oranı az 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder